Sunday, June 3, 2007

Η Θεοτόκος

Αγαπητέ κ. Κ..........,

Το άρθρο σας της 15ης Αυγούστου [εφημ.Καθημερινή]απετέλεσε έκπληξη, επειδή δεν επίστευα ότι ήταν δυνατό παρόμοιο συλλογιστικό επίτευγμα. Και εξηγούμαι. Ο τίτλος του, πρώτον, « Μεταμορφώσεις της Μαρίας απο τη Ναζαρέτ», δεν δικαιώνεται από την ακολουθούσα συλλογιστική. Δεν αναφέρετε κάποιο στοιχείο ή μαρτυρία περί μιάς ή περισσοτέρων (ώστε να δικαιολογείται ο πληθυντικός) μεταμορφώσεων της προσωπικότητός της, καθ’ ημάς δε τους Χριστιανούς, Θεοτόκου. Δεύτερον, αμφισβητείτε την ύπαρξη «τεκμηριωμένων στοιχείων», σωματομετρικών και χαρακτηρολογικών. Αλλά στοιχείο και τεκμήριο βιογραφικό ενός ιστορικού προσώπου συμπίπτουν εννοιολογικώς. Τρίτον. Εφόσον κατά τη διαλεκτική αφετηρία της συλλογιστικής σας δεν υπάρχει «τεκμηριωμένο στοιχείο» περί της προσωπικότητος της μητέρας του Ιησού, από ποιά μορφή και σε ποιά μεταμορφώθηκε ; Και ποιά είναι τα «τεκμηριωμένα στοιχεία» , στα οποία, σύμφωνα με την προτεθείσα, απαίτησή σας στηρίζετε τον ισχυρισμό σας; Τρίτον, πράγματι –και συμφωνώ μαζί σας υπερθεματίζων - η Μαρία ήταν όχι «μάλλον άσημη», αλλά παντελώς άσημη, τότε. Και, όπως σας είναι γνωστό, για τους ασήμους κοινωνικά ανθρώπους δεν διασώζονται πολλές μαρτυρίες. Τέταρτο, δεν είναι ακριβές ότι , καίτοι δεν προήρχετο , όπως και ο Ιησούς ,από τη «λευκή φυλή», «έγινε ο Θεός της λευκής φυλής». Κάποιος θα ηδύνατο να υποθέση ότι η φράση αυτή αναδίδει μία συγκεκαλυμμένη οσμή ρατσισμού. Παρά ταύτα είναι σαφέστατο ότι ο Ιησούς έγινε, ευθύς εξ αρχής, αποδεκτός από λευκούς και μη. Εάν παραλείψω τους πρώτους ,που τον ακολούθησαν, τούς Εβραίους, είναι πασίγνωστη η έκταση της αποδοχής Του από τους Αιγυπτίους κ.α., οι οποίοι δεν ανήκουν στη λευκή φυλή. Σήμερα δε λατρεύεται από φυλές όλων των χρωμάτων σε περισσότερες χώρες από τις μετέχουσες στον Ο.Η.Ε. Πέμπτο. Επειδή προσφύγατε και στο διαλεκτικώς άσχετο θέμα της εικονογραφήσεως της Θεοτόκου, ποιός σας είπε ότι «απέτυχε παταγωδώς» η εικονογράφηση της μέ χαρακτηριστικά μαύρης;
Μετά από αυτή τη συλλογιστική, καταλήγετε στο, προφανώς, προτεθέντα «δια ταύτα» της εκθέσεως της ιδιωτικής σας, παντελως ατεκμηριώτου, θέσεως σας, υπό το φραστικόν ένδυμα της διερωτήσεως.
Και το μεν δικαίωμα να εκφράζει κάποιος τις προσωπικές του πεποιθήσεις είναι δεδομένον, αλλά χωρίς να προσβάλλει με ιδιάζουσα διαλεκτική βαναυσότητα προπαγανδιστού τις πεποιθήσεις των εκατομμυρίων Ελλήνων, την επίσημη ημέρα απονομής τιμής στη Θεομήτορα, από το Πανελλήνιο. Αυτό, συνοδευόμενο από τους πολιτικούς και πολιτειακούς άρχοντες του, την ετίμησε, σεις δε επιχειρήσατε με την μέθοδο της λεγομένης «δημιουργικής συγγραφής» του Dan Brown (κώδικας ντα Βίτσι) να παρουσιάσετε τη μυθοπλασία ως πραγματικότητα. Ο Dan Brown (βλ. την επίσημη ιστοσελίδα του http://www. danbrown.com ) γράφει ότι το έργο του είναι «νουβέλα» και όχι ιστορία (κατά λέξη, « The Da Vici Code is a novel and therefore a work of fiction»). Σεις προτρέπετε τους αναγνώστες της Καθημερινής, να διερωτηθούν, αν υπάρχει Δημιουργός ή όχι! Χρόνια πολλά και καλλίτερα!
Με τιμή

No comments: